DSB Cu 4160

Vogn med kupeer

Personvogn

DSB Cu 4160

Vognen blev bygget som 3. kl. sidegangsvogn af Scandia i 1921 og blev i 1973 solgt til DJK/VSVT. Oprindeligt var den indrettet med 6 ens kupeer med træbænke og toilet midt i vognen. 

I 1961 blev vognen ombygget til togførervogn. Ombygningen medførte at træbænkene blev fjernet i den ene kupe, som så blev indrettet til togførerkupe. I denne kupe blev også installeret en kakkelovn til opvarmning når vognen kørte som togførervogn i godstog. I de 5 øvrige kupeer blev træbænkene, formentligt i forbindelse med denne ombygning, erstattet af lædersæder. 

Vognen blev i 1988 - 1989 restaureret af Vestsjællands Veterantogs daværende arbejdshold på Flintholm ved Vanløse. Togførerkupeen blev bibeholdt til brug for veterantogets personale. 

I foråret 2000 renoverede arbejdsholdet i Hvalsø et par originale træbænke fra en anden CU vogn, og installerede disse i den ene kupe. 

I forsommeren 2005 blev der installeret træbænke i de kupeer der stadig havde lædersæder. Fremstillingen og monteringen af træbænkene blev foretaget af Produktionsskolen PH fra Holbæk. De oprindelige træbænke der blev monteret i den ene kupe i 2000, blev brugt som model. Samtidigt foretog arbejdsholdet i Høng en gennemgribende restaurering af undervognen under begge endeperroner. 
 

Teknik: 

FabrikatScandia, Randers, Danmark
Byggeår1921
Indretning5 kupeer samt togførerkupe
ØgenavnRystevogn
EjerforholdDanske Statsbaner (DSB), Nu DJK/VSVT
Akselantal2
Antal siddepladser36
Maks. hastighed80 km/t
Længde14.4 m
Totalvægt20 tons

Driftstatus: 

I drift